Historia

Keskellä kaunista Saimaan järvialuetta Itä-Suomessa sijaitsee Wehmaan Kartano. Idyllinen koivukuja johtaa ylös kohti keltaista päärakennusta, punaisia sivurakennuksia ja komeaa kivinavettaa. Rauhallinen luomulypsykarja laiduntaa ympärillä olevia hakamaita. Täällä asuu perhe Grotenfelt; Kerstin ja Nils sekä jo kotoa muuttaneet nuoret Anna, Carin ja Wilhelm.

Vanha maatila, joka aikoinaan oli yksi Ruotsin kuninkaan ratsutiloja, on ollut suvun omistuksessa yli 200 vuotta. Koko tämän ajan ruotsinkieli on pysynyt perheen äidinkielenä siitä huolimatta, että ympäristö on yksinomaan suomenkielinen. Aikoinaan Ruotsin kuningas huolehti valtakuntansa itärajan puolustuksesta myöntämällä upseereilleen läänityksiä pitkin rajaa. Näin tulivat myös Grotenfeltit Savoon 1600-luvulla. Ajat olivat rauhattomia ja Suomen Sodan aikaan, isännän ollessa joukkoineen taisteluissa, Wehmaan emäntä joutui yksinään häätämään kasakat pihamaaltaan, vilja-aitan avaintakaan hän ei suostunut luovuttamaan ja se on vieläkin hyvässä tallessa. Ajat ovat onneksi muuttuneet ja kartanon nykyinen emäntä ja isäntä toivottavat vieraat tervetulleeksi tilalleen.

Myös ratsutilojen aika on ohi eikä tilalla enää ole hevosia. Kerstin ja Nils ovat omana aikanaan siirtäneet tilaa viljeltäväksi luomutuotannon menetelmillä. Reilun satapäisen karjan maidon- ja lihantuotannon lisäksi tilan toimintaan kuuluu ympäröivien metsien viljely. Myös metsässä ympäristöasiat ovat etusijalla ja siksi noin 15% tilan metsäalasta on varattu erityisiä ympäristötoimenpiteitä varten.

Syksyllä 2001 Kerstin perusti Butiken på Landet -kaupan tilan vanhaan tallirakennukseen. Siellä missä uskolliset hevoset aikoinaan nauttivat hyvin ansaittua kauraansa, löytyy nykyään vaatteita Euroopan parhaimmilta valmistajilta. Barbour, Beretta, Geiger, Armani Jeans, Saint James ja Stenströms ovat vaatemerkkejä, joita tuskin odottaa löytävänsä vaatekaupasta, joka sijaitsee kaukana Euroopan keskuksista. Ylellisesti sisustetusta Butiken på Landet -kaupasta löydät kuitenkin kaikki nämä tuotteet, joita voit sovitella ja valita kaikessa rauhassa. Butikeniin voit tutustua tarkemmin osoitteessa www.bpl.fi/wehmais

Kaupasta on nopeasti tullut tärkeä osa tilan toimintaa ja se houkuttelee tilalle vieraita sekä läheltä että kaukaa koko perheen iloksi. Syksyllä 2010 perheen tytär Anna avasi englantilaisen teehuoneen, TeaHouse of Wehmais’n, Butikenin viereen. Ruusuin sisustetussa teehuoneessa Anna tarjoilee englantilaisia teekattauksia, jotka koostuvat paikan päällä valmistetuista herkuista. Teehuoneessa on n. 70:n teelaadun valikoima. Teelaaduista voi nauttia joko paikan päällä tai ostaa irtoteenä mukaan kotiin. Lisäksi teehuoneelta saa teehen liittyviä tuotteita kuten teekannuja, -kuppeja, -siivilöitä, -kirjoja, jääteetä, suklaata, marmeladeja sekä lahjatavaraa kuten keramiikkaa ja tekstiilejä.