Teevalikoima

teenannostelu Laaja irtoteevalikoimaDSC_0555

Tällä hetkellä TeaHousen teevalikoima koostuu noin 100:sta irtoteestä. Lisäksi meillä on kolmea eri teekakkua, pu ehr -teetä sekä kukkaisteetä. Valikoimassamme on mustaa, vihreää, keltaista ja valkoista teetä sekä oolongia ja rooibosta. Valittavana on sekä maustamattomia teelaatuja kuten Keemun että maustettuja kuten Earl Grey. Kaikki valikoimissamme olevat teet ovat maustettu joko luonnollisilla raaka-aineilla, luonnollisilla aromeilla tai luonnollisilla esansseilla. Tästä johtuen teelaatujemme maku ja tuoksu ovat voimakkaita ja herkullisia.

 

  Te Lapsang_Souchong_2

Musta tee

Mustaa teetä työstetään paljon ja se saa voimakkaamman maun kuin muut teelajikkeet. Tätä teetä varten poimitaan teepensaan oksan päässä kasvava nuppu sekä siitä seuraavat teelehdet. Näiden annetaan kuihtua pimeissä huoneissa kunnes ne ovat pehmeitä. Lehdet rullataan siten, että neste puristuu esille, jonka jälkeen ne asetetaan lämpimiin ja kosteisiin huoneisiin hapettumaan voimakkaasti. Hapettumisen aikana entsyymit muuttavat pienet antioxidantit suuremmiksi jolloin musta tee saa sille tunnusomaisen värin ja maun. Mustan teen syntyperämaa on Kiina 1500 –luvun lopulla. Kiina oli ainoa mustan teen tuottaja 1800 –luvulle asti, jolloin englantilaiset ihastuivat juomaan ja aloittivat oman teetuotantonsa siirtomaissaan Intiassa ja Sri Lankalla. Nykyään mustaa teetä saa edellämainittujen maiden lisäksi myös monesta muusta maasta kuten Japani, Kenia, Azerbaidžan sekä Mauritius.

Vihreä tee

Vihreä tee on se teelaatu, jossa on eniten lehden alkuperäistä makua. Vihreää teetä varten poimitaan ”two leaves and a bud” ts. teenuppu ja siitä kaksi seuraavaa teelehteä. Välittömästi poimimisen jälkeen tee lämmitetään, jotta entsyymien toiminta lopetetaan ja teen luonnolliset antioksidantit saadaan säilytettyä. Lehdet rullataan aromin ja maun esiin tuomiseksi ja lopuksi ne lämmitetään ja kuivataan.Vihreä tee on perinteisesti ollut suosittua Kiinassa ja Japanissa, mutta tänä päivänä sitä myydään ympäri maailmaa. Tämä johtuu osittain vihreän teen aromikkaasta mausta, mutta myös siitä syystä että vihreä tee on terveellistä ja sisältää sekä B- että C-vitamiinia, mineraaleja, fluoria ja antioksidantteja.

Valkoinen tee

Valkoinen tee on se teelajike, jota työstetään vähiten. Pohjois-Kiinasta alunperin olevista teepensaista poimitaan joko vain nuppu tai nuppu ja lehdet. Nuppu ja osittain myös lehdet ovat ohuen karvoituksen peitossa, mistä johtuen tee on melkein hopeanhohtoista. Tee kuivataan luonnollisin menetelmin, usein sekä ulkona suoraan auringon paisteessa että sisätiloissa. Kuivauksen jälkeen tee kuumennetaan nopeasti niin että se kuivaa kokonaan. Tällä tavoin teelehdet säilyttävät mahdollisimman paljon teelehdessä olevia luontaisia, terveellisiä aineita. Tästä syystä valkoinen tee sisältää enemmän antioksidantteja ja muita ravinteita kuin mikään muu teelajike.

Rooibos

Rooibos tulee Etelä-Afrikasta ja sitä kutsutaan usein punaiseksi teeksi. Tämä on väärä nimitys, sillä rooiboksella ei ole mitään yhteyttä perinteiseen teepensaaseen vaan sitä valmistetaan pienen afrikkalaisen pensaan lehdistä. Pensaan latinalainen nimi on Aspalathus linearis. Rooibos nimi tarkoittaakin afrikaaniksi ”punainen pensas”. Tunnusomaista rooibokselle, sekä sen lehdille että juomalle, on sen punainen väri. Juomana rooiboksessa on paljon positiivisia terveysvaikutteita ja sitä on Afrikassa käytetty jo pitkään rohdoksena. Sillä on mm rauhoittava vaikutus vatsalle. Rooibos ei myöskään sisällä kofeiinia tai teaniinia, joten rooibos on hyvä teen vastike esimerkiksi ennen nukkumaan menoa.

Oolong

Oolong on tavallaan mustan ja vihreän teen välimuoto. Neljä ylintä lehteä poimitaan niistä teepensaista, joissa on voimakkaimmat lehdet. Lehdet lingotaan niin, että reunat rikkoontuvat ja erittävät hieman nestettä. Tämän jälkeen lehdet asetetaan levyille hapettumaan hitaasti. Linkous ja hapetus toistetaan vuoron perään kunnes tee on yltänyt haluttuun hapettumisasteeseen, jonka jälkeen se kuumennetaan, rullataan ja kuivataan. Yksi tyypillinen tapa kuvailla oolongteetä on kertoa miten hapettunut se on. Kevyesti hapetettu (10 – 20 %) oolong muistuttaa sekä maultaan että väriltään hyvin paljon vihreää teetä. Maultaan ja hajultaan nämä oolongteet ovat raikkaita ja hedelmäisiä. Jotkut oolongteet taas ovat melkein mustia väriltään ja ovat silloin hapetettu lähes 70 %. Tällöin ne ovat huomattavasti voimmakkaampia maultaan.